Osoby, które zdecydują się wziąć udział w Slow Fest na sopockim molo mogą w tym roku liczyć m.in. na: 70 tys. porcji degustacyjnych, 2 tys. kg ryb bałtyckich i atlantyckich, 500 kg ryb z kaszubskich jezior i rzek, 500 kg produktów regionalnych.

Każdego roku w festiwalu uczestniczy kilkadziesiąt renomowanych restauracji z całego Pomorza oraz kilkudziesięciu wystawców i producentów z Polski, kucharzy, artystów oraz pasjonatów. Tegoroczna edycja odbędzie się w weekend, 25 i 26 czerwca.

Slow Fest Sopot. Lokalizacja, idea i wysoki poziom

Festiwal jest organizowany zgodnie z filozofią Slow Food promującą zdrowy tryb życia, chroniącą regionalne tradycje kulinarne, dbającą o szacunek do lokalnej kultury. Slow Food to największa i najstarsza organizacja tego typu na świecie, a właściwie ruch społeczny zrzeszający kilkaset tysięcy pasjonatów kulinarnych, aktywistów, producentów, ludzi biznesu, kultury i sztuki. Założona w 1986 roku we Włoszech w opozycji do idei fast food ma swój potężny wkład w historię kultury jedzenia i produkcji żywności. Była i jest inspiracją dla wielu inicjatyw kulinarnych na wszystkich kontynentach.

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.

Więcej na ten temat
Komentarze
Zaloguj się
Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem