Spółdzielnia mleczarska "Maćkowy" powstała w latach 80-tych. Do końca 2017 roku zakład ma zostać zlikwidowany. Tak wyglądał w czasach świetności, kiedy był jedynym w Polsce producentem mleka bez laktozy i śmietany UHT.
REKLAMA
Archiwum prywatne
1 z 20
Spółdzielnia mleczarska Maćkowy powstała w latach 80-tych. Do końca 2017 roku zakład ma zostać zlikwidowany. Tak wyglądał w czasach świetności, kiedy był jedynym w Polsce producentem mleka bez laktozy i śmietany UHT.
Archiwum prywatne
2 z 20
Na zdjęciu widać, jak do zakładu przyjechał transport mleka. Z beczkowozu mleko było przepompowywane na produkcję - na pierwszym etapie było oczyszczane i odgazozywane.
Archiwum prywatne
3 z 20
Tu widać linię produkcyjną mleka UHT. Spółdzielnia mleczarska Maćkowy jako pierwsza wprowadziła mleko w kartonikach na rynek. Wcześniej było ono sprowadzane z zagranicy. Mleko UHT Maćkowy było tak dobre, że eksportowano je za granicę.
Archiwum prywatne
4 z 20
Linię produkcyjną mleka UHT obsługiwało dwóch pracowników. Na zdjęciu jeden z nich ustawia maszyny.
Archiwum prywatne
5 z 20
Mleko po oczyszczeniu i odgazowaniu trafiało na różne działy produkcji. W dziale galanterii produkowane były m.in. mleczne desery dla dzieci o smaku truskawkowym. Za zdjęciu pracownice spółdzielni mleczarskiej wkładają gotowe desery do plastikowych skrzynek na końcowym etapie produkcji.
Archiwum prywatne
6 z 20
Tu widać linię produkcyjną mleka butelkowanego. Miało ono znacznie krótszą datę ważności niż mleko UHT.
Archiwum prywatne
7 z 20
Mleko do woreczków wlewały maszyny, ale opakowania trzeba było sprawdzić ręcznie i ułożyć do skrzynek.
Archiwum prywatne
8 z 20
Na zdjęciu maszyna, w której było odwirowywane mleko, by wytrącił się z niego twaróg potrzebny do produkcji m.in. serka homogenizowanego.
Archiwum prywatne
9 z 20
Spółdzielnia mleczarska Maćkowy produkowała mleko acidofilne. Było ono sprzedawane w podwyższonych kubeczkach. Mleko acidofilne to mleko ukwaszone specjalnym zakwasem czystych kultur bakterii.
Archiwum prywatne
10 z 20
Na zdjęciu widać kartony z mlekiem bez laktozy. Spółdzielnia Maćkowy pierwsza wprowadziła na rynek tego typu mleko. Mleko powstało we współpracy z Akademią Rolniczo-Techniczną w Olsztynie.
Archiwum prywatne
11 z 20
Mleko UHT w półlitrowych kartonikach schodzi z taśmy produkcyjnej. Na zdjęciu widać pracownika, który zajmuje się obsługą tzw. pakowaczki.
Archiwum prywatne
12 z 20
Kierowniczka produkcji sprawdza, czy na kartonikach z mlekiem UHT zostały wybite wszystkie informacje, m.in. data ważności do spożycia.
Archiwum prywatne
13 z 20
Na zdjęciu stacja mycia. Widać maszyny, które służyły do czyszczenia zakładu i linii produkcyjnych. Zakład był czyszczony codziennie, odbywało się to w obiegu zamkniętym.
Archiwum prywatne
14 z 20
Początek obróbki mleka w spółdzielni Maćkowy. Na zdjęciu tzw. aparatownia.
Archiwum prywatne
15 z 20
Początek linii produkcyjnej mleka UHT. W tych baniakach mleko było m.in. podgrzewane w temperaturze 100 stopni Celsjusza i odgazowywane.
Archiwum prywatne
16 z 20
Otwarcie linii produkcyjnej mleka UHT. Maszyny do produkcji zostały sprowadzone z Austrii.
Archiwum prywatne
17 z 20
Na zdjęciu pierwsza prezes spółdzielni Maćkowy Teresa Krystman przy linii produkcyjnej śmietany. Maćkowa śmietana była eksportowana do Szwecji.
Archiwum prywatne
18 z 20
Linia produkcyjna śmietany UHT.
Archiwum prywatne
19 z 20
Spółdzielnia mleczarska Maćkowy przez pewien czas produkowała wodę w kartonach. Ten pomysł się jednak nie sprawdził. Na zdjęciu widać białe kartony z wodą. Etykietki były na nie naklejane ręcznie.
Wszystkie komentarze