Restaurant Week to ogólnopolskie wydarzenie kulinarne, które odbywa się od 2014 równocześnie w największych miastach Polski: Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Lublinie, Szczecinie, Łodzi i w aglomeracji Śląskiej.
Trójmiasto dołączy do tego grona już po raz czwarty. Z każdą kolejną trójmiejską edycją zgłasza się coraz więcej restauracji i jest coraz więcej osób chętnych, żeby skorzystać z ich oferty. Wiosenna edycja festiwalu wystartuje pod nazwą "Emocje na talerzu". - Tegoroczne menu zaprojektowano z myślą o uczuciach, jakie im towarzyszą. Szczęście i zaskoczenie, harmonia i pożądanie, radość i wzruszenie, miłość i ekscytacja, euforia i duma, wolność i niepewność - mówi Natalia Taranta-Pelc, koordynatorka Restaurant Week na Pomorzu. - Wspomnienie kojącego smaku dzieciństwa i zadziwiające niespodzianki - to wszystko znajdzie się w emocjonujących daniach i doświadczeniach nadchodzącej edycji festiwalu.
Na czym polega festiwal? W każdej z 30 restauracji z Gdańska, Sopotu i Gdyni, w dniach od 21 do 30 kwietnia będzie obowiązywać specjalne, trzydaniowe menu, w stałej cenie 39 zł (w cenę nie są wliczone napoje).
- Tę prostą formułę pokochali mieszkańcy Trójmiasta, którzy tłumnie ruszyli do restauracji w ostatnich latach - tłumaczy Natalia Taranta-Pelc. - W ramach festiwalu odbędzie się także szereg wydarzeń dedykowanych kulturze stołu, smakom, aromatom, emocjom oraz towarzyskości, która sprawia, że wspólnie cieszymy się restauracyjnym doświadczeniem. Zapraszamy m.in. na panel dyskusyjny z udziałem Violi Urban z Okiem Dietetyka oraz Bankami Żywności w Trójmieście, organizowany w Olivia Business Centre z degustacją przygotowaną przez Restaurację Lobster czy specjalne menu degustacyjne przygotowane przez restaurację Eliksir.
Wszystkie szczegóły, lista lokali oraz menu dostępne są na stronie internetowej festiwalu: www.restaurantweek.pl. Warto założyć konto gościa, które gwarantuje pierwszeństwo wyboru miejsc, udział w konkursach i dostęp do aktualności. Żeby wziąć udział w wydarzeniu, trzeba wybrać miejsce, datę oraz opłacić rezerwację. Następnie na maila otrzymujemy kupon rezerwacyjny, z którym należy udać się do lokalu. Należy pamiętać, że miejsca rezerwuje się do godz. 15 dnia poprzedzającego naszą wizytę w lokalu.
Co można zjeść w poszczególnych miejscach? Prezentujemy na kolejnych slajdach.
Wszystkie komentarze