Restaurant Week jest cyklicznym wydarzeniem kulinarnym o zasięgu ogólnopolskim, które odbywa się od 2014 równocześnie w największych miastach: Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Lublinie, Szczecinie, Łodzi, aglomeracji Śląskiej oraz Trójmieście.
Podczas wiosennej edycji, w ciągu niecałych dwóch tygodni dokonano około 7,5 tys. rezerwacji w ponad 30 restauracjach. Jesienią organizatorzy postanowili nieco odświeżyć listę lokali, które biorą udział w festiwalu.
- Przygotowując jesienną edycję Restaurant Week 2018 postawiliśmy przede wszystkim na jakość i oryginalność, stąd na liście lokali biorących udział w festiwalu pojawiło się sporo nowych miejsc - mówi Tomasz Chądzyński, współorganizator Restaurant Week 2018 (edycja jesienna). - Wśród lokali, gdzie możemy zrobić rezerwację i spróbować festiwalowego menu znalazło się też więcej restauracji hotelowych. Takie lokale często są pomijane przy tego typu inicjatywach, choć prezentują bardzo wysoki poziom.
W każdej z 31 restauracji do wyboru mamy trzydaniowy zestaw w dwóch wariantach. Rezerwacji można dokonywać na festiwalowej stronie restaurantweek.pl. Cena za osobę, tak jak podczas poprzedniej edycji, wynosi 49 zł. Jak zaznacza Chądzyński, festiwal to świetna okazja do odwiedzenia droższych restauracji, gdzie cena za jedno danie często przekracza 50 zł.
Podczas jesienne odsłony Restaurant Week 2018 do współpracy zaproszono restauracje: Rada Miasta Food & Wine, Cafe Cyganeria, Chwila Moment, Cozzi Ristorante, Dwie Zmiany, Espléndidos Restaurant, Fedde Bistro, Fidel, Gvara, Koncept, Moje Miasto, Nie/mięsny, Nowy Świat, Papieroovka, Pélican, Pomelo, PUNKT Gdynia, 5. Piętro, Café Polskie Smaki, Restaurację Filharmonia, Majolika, Restaurant No. 88, Serio, Sztuczka Bistro, Tavernę Zante, Trafik Jedzenie i Przyjaciele, Verres en Vers, Wozownię Gdańską, FINO, Tapas Barcelona oraz premierowo Osterię Fino.
W kolejnych slajdach prezentujemy 15 najciekawszych, naszym zdaniem, propozycji festiwalowego menu, przygotowanych przez trójmiejskie restauracje.
Wszystkie komentarze