Tort gdański
Składniki:
Ciasto: 3 jajka, 10 dkg mąki ziemniaczanej, 10 dkg maki pszennej, 20 dkg cukru, 4 łyżki wody, pół paczki proszku do pieczenia, otarta skórka z cytryny
Nadzienie: 12 ½ ceresu lub masła, 12 ½ dkg utartej gorzkiej czekolady, 6 łyżek cukru, 60 dkg mielonych migdałów, 1 paczka cukru waniliowego, 1-2 jajka
Wykonanie:
1. Utrzeć na pianę żółtka, cukier, wodę, otartą skórkę cytrynową i sok z cytryny. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem
2. Wymieszać wszystko na gładką masę i dodać ubitą na sztywno pianę z białek
3. Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w średnio gorącym piekarniku
4. Utrzeć na pianę jajka, cukier i cukier waniliowy, następnie dodawać łyżkami utartą czekoladę i migdały, a na końcu rozpuszczony ceres. Zmieszać wszystko dokładnie.
5. Ostudzony spód tortowy przekroić na 3 warstwy, posmarować masą i starannie złożyć. Odstawić w chłodne miejsce
Wszystkie komentarze