Fukafe, Gdańsk, ul. Wajdeloty 22
Fukafe powstało w 2012 r., lecz od tamtej pory zmieniło lokalizację i formę. Zamiast kawiarni jest teraz wegańską restauracją z kuchnią opierającą się na sezonowych, ekologicznych składnikach. W menu z pewnością nie ma nie tylko mięsa, ale też krowiego mleka i jajek. Na talerzach królują kasze, ryż, makarony podawane z delikatnymi, warzywnymi sosami, pieczonymi warzywami lub kotletami z warzyw.
ŁUKASZ GŁOWALA
Do Fukafe warto zabrać każdego, kto twierdzi, że kuchnia bezmięsna musi być nudna i pozbawiona smaku. Można zjeść tutaj takie danie, jak spaghetti z sosem dyniowym, pomidorkami koktajlowymi, klopsikami pomidorowymi i wegańskim parmezanem, kotlety z cieciorki i batatów z sosem cukiniowym i świezymi warzywami czy też burgery w kotletem z seitanu podawanym w wypiekanym na miejscu pieczywie.
ŁUKASZ GŁOWALA
W Fukafe wciąż serwują też wegańskie i bezglutenowe wypieki, jak np. "klasyk" Fukafe, czyli ciasto Banafi, łączące smak kwaśnej piany z kakaowym spodem i musem z daktyli i bananów. Jest też wegański "furnik", czyli wegański sernik z pomarańczą oraz rozmaite desery dla wegan i alergików.
Wszystkie komentarze