Fot. Renata Dąbrowska / Agencja Wyborcza.pl
Hashi Sushi, Gdynia, ul. Przebendowskich 38
Trzema widelcami została odznaczona też restauracja Hashi Sushi w Gdyni. W Hashi Sushi jedzeniu towarzyszy wyjątkowa oprawa. Sushi jest na wyciągnięcie ręki, gdyż pływa na łódeczkach dookoła baru, goście mogą wziąć też udział w kulinarnym widowisku teppanyaki.
Japończykom, którzy odwiedzają Hashi Sushi, najbardziej smakują jego klasyczne odmiany, jak np. nigiri (owalny ryżowy "paluszek" z surową rybą lub owocem morza na wierzchu) czy też hosomaki, czyli cienkie rolki z dodatkiem jednego składnika. Polacy natomiast lubią sushi futomaki, czyli grube rolki z co najmniej czterema składnikami. Można zamówić również klasyczne temaki, które jada się rękoma, czy też sashimi, czyli sushi bez ryżu, z surową rybą lub owocami morza z różnymi dodatkami.
Wszystkie komentarze