Główna Osobowa, Gdynia, ul. Abrahama 39
Główna Osobowa to spełnienie kulinarnych marzeń wielu młodych mieszkańców Trójmiasta. W końcu powstał lokal, w którym można zarówno dobrze zjeść, jak i wypić autorski koktajl, a wszystko w luźnej i sympatycznej atmosferze. W menu króluje zasada sezonowości produktów, a każdego dnia dostępne są inne specjały szefowej kuchni.
Co istotne, na menu nie narzekają tutaj również wegetarianie, mogąc wybrać wiele autorskich, pozbawionych mięsa lub produktów odzwierzęcych dań. To np. pita z musem awokado, prażoną ciecierzycą, kalafiorem, kolendrą i gęstym jogurtem. Innym razem był to makaron z sosem z dyni, jarmużem i włoskim serem.
RAFAŁ MALKO
W ofercie dla mięsożerców serwuje się tutaj np. pierś z kaczki z sosem selerowo-orzechowym, chutney'em z pomarańczy i marchwi, ziemniaczanymi fondantami oraz chipsami z jarmużu. Pomimo że menu wydaje się wykwintne, to za danie główne zapłacimy od kilkunastu do ok. 30 zł.
Drugą odsłoną lokalu jest bar, w którym barman pomoże nam dobrać odpowiedni do dania alkohol, a na wieczór zaproponuje autorską kompozycję alkoholu i świeżych soków. Zimą warto poprosić o grzaniec - tutaj przygotowywany na porto i likierze z ziela angielskiego z dodatkiem wanilii.
Wszystkie komentarze