La Bagatela to niewielka piekarnia specjalizująca się we francuskich wypiekach.
- Na dworcach brakuje miejsca, w którym można zamówić "na szybko" jedzenie wysokiej jakości i przygotowywane wyłącznie z naturalnych produktów - tłumaczy Karol Markowski, manager lokalu. - U nas można zarówno kupić pieczywo do domu, jak i na spokojnie usiąść i zjeść na miejscu w przyjemnej atmosferze.
Tego La Bagateli nie można odmówić: obsługa wita gości z uśmiechem na twarzy, a piekarze wyciągają z pieca świeże bagietki, chleby i rogaliki. Po trzech tygodniach istnienia lokalu okazało się, że zainteresowanie francuskim pieczywem jest tak duże, że trzeba... wymienić piec na większy.
RAFAŁ MALKO
- Wszystko wypiekamy na bieżąco, dlatego nie ma czegoś takiego, jak odgrzewane pieczywo, u nas kilka razy w ciągu dnia można kupić chrupiące i jeszcze dymiące francuskie bagietki, dopiero co wyciągnięte z pieca - mówi Markowski. Głównym piekarzem jest pochodzący z Francji Christophe Padique. Przygotowuje nie tylko pszenne bagietki, ale też z dodatkiem m.in. suszonych pomidorów, oliwek, orzechów, są też bagietki pełnoziarniste i orkiszowe z żurawiną.
Fot. Emilia Stawikowska
La Bagatela serwuje też śniadania i lunche. Szefem kuchni jest Tomasz Groth. Na śniadanie proponuje m.in. tosty francuskie z jajkiem i szynką (10 zł), jajka na bekonie z pieczonymi pomidorami (11 zł), jako po benedyktyńsku (10 zł). Kanapki to m.in. połączenie indyka, awokado i roszponki, wołowiny, pikli i musztardy czy też szpinaku, grillowanych warzyw i koziego sera - kanapki kosztują od 9 do 17 zł.
Fot. Emilia Stawikowska
Lunch to np. zupa cebulowa w chlebie zapiekana z serem (12 zł), gulasz beef bourguignon w chlebie (16 zł) oraz quiche. Od piątku do niedzieli dostępne są świeże mule duszone w białym winie z czosnkiem, podawane z bagietką. Godziny otwarcia 9-21.
Wszystkie komentarze
Może i reklama. Byle smaczne, świeże i ceny dla ludzi. Skądkolwiek pochodza. Dość oszustów i gastrocelebrytow z kudlami w talerzu.