Serio - od serca, bez żartów, szczerze
"W centrum Gdyni, w modernistycznej kamienicy z lat 30. ubiegłego wieku znajduje się restauracja Serio. Stanowi wynik połączenia pomysłów na kuchnię, atmosferę i wnętrze, którego autorem jest znany z wielu bardzo udanych projektów Maciej Ryniewicz" - piszą autorzy "Urban Guide".
Wnętrze jest duże, przestronne i przeszklone, a w środku dominują naturalne i surowe materiały. Sercem restauracji jest piec opalany drewnem sprowadzony z Neapolu. Łatwo więc się domyślić jaka kuchnia jest specjalnością gdyńskiego lokalu.
W Serio zjeść można zjeść włoskie zupy (pomidorową, grzybową i z owocami morza), sałatki, makarony (spaghetti, cannelloni, lasagne, linguine), grillowanego tuńczyka, pierś z kurczaka czy duszoną gicz cielęcą. Oczywiście w menu są także pizze: od tych najprostszych (marinara czy margherita) na bardzo wyszukanych kończąc (np. Mascarpone z pomidorami san marzano, mozzarella di bufala, rukolą i mascarpone czy Scampi - mozzarella di bufala, krewetki, czosnek, pietruszka, oliwa czosnkowa, pieprz). W lokalu spróbować można także włoskich deserów: calzone z czekoladą, ciasto daktylowe z toffi i lodami oraz panna cottę z bazylią.
Gdynia, ul. 3 maja 21, godziny otwarcia: poniedziałek-czwartek godz. 12-23, piątek-sobota godz. 12-północ, niedziela godz. 12-22
RAFAŁ MALKO
Wszystkie komentarze