Szefowe kuchni w Trójmieście to rzadkość. Ale mamy się kim pochwalić. O tym, jak jest być kobietą w zdominowanym przez mężczyzn świecie gastronomii, opowiadają Basia Ritz, Malika, Magda Świątkowska i Julia Cybulska.

W blisko 80-letniej historii prestiżowego przewodnika po najlepszych restauracjach świata, Michelin Guide, gwiazdki otrzymało 97 szefowych kuchni z całego świata. 13 z nich zostało wyróżnionych najwyższym odznaczeniem: trzema gwiazdkami. Szefów kuchni wyróżnionych gwiazdkami jest tak wielu, że nikt nie prowadzi dokładnych statystyk. Chyba że te w stylu “10 najbardziej udekorowanych szefów kuchni”. Na tej liście kobiety są dwie: Carme Ruscalleda z siedmioma gwiazdkami i Anne-Sophie Pic z pięcioma.  

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.

Komentarze
Bla, bla, bla...
Mężczyźni się rozpychają w kolejce do stanowisk szefów kuchni? Nie dopuszczają kobiet?
To pewnie tak samo jak górnicy: tam też w kopalniach, na przodku, kobiet nie uświadczysz.
już oceniałe(a)ś
6
2
Grafulacje i dalszych sukcesów dla bohaterek artykułu!
już oceniałe(a)ś
3
0
Trzeba wprowadzić parytet. Nie może tak być. Te grubasy się rozpychają i biją niedoszłe szefowe. Gdzie policja, gdzie prokurator? Dlaczego społeczeństwo milczy?
już oceniałe(a)ś
1
1