Pączek z konfiturą różaną Rafała Wałęsy
Rafał Wałęsa, szef kuchni gdyńskiej Sztuczki i sopockiej Sztuczki Bistro na tłusty czwartek przygotował przepis na pączki z nadzieniem różanym.
PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM
Nadzienie różane
- 130-150g płatków wonnej róży
- 750 g białego cukru
- 500 g wody
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
Płatki pozbawić białych końcówek. Lekko pogniecione w rękach płatki układać warstwami w szklanej misce, każdą zasypując 2 łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i zostawić na noc. Następnego dnia, w garnku o grubym dnie, zagotować na średnim ogniu pozostały cukier z wodą, mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, doprowadzając całość do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować na dużym ogniu przez 5 minut, nie mieszając. Zdjąć garnek i wystudzić syrop. Gdy jest już letni, włożyć do niego płatki wraz z płynem i całość raz jeszcze powoli zagotować. Gotować 15-20 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić suchymi pokrywkami i odwrócić do góry dnem. Gdy przestygną ustawić wiekiem do góry.
Pączki
- 1kg mąki Mąka 1 kg
- 200g cukru Cukier 200 gr
- 150g masła
- 5szt jaj ekologicznych
- 70g drożdży
- aromat waniliowy
- szczypta soli
Przygotowanie
Podgrzać lekko mleko, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru i połowę mąki, wymieszać i odstawić na 20 min. Po tym czasie dodać do niego jaja, cukier, resztę mleka, pozostałą mąkę, sól, aromat waniliowy, wymieszać, dodać rozpuszczone masło, wymieszać ponownie, odstawić do wyrośnięcia. Uderzyć pięścią ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Czynność powtórzyć. Podzielić ciasto na porcje po 50g. Rozwałkować, położyć nadzienie, zawinąć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na smalcu w 180 stopniach aż do zarumienienia.
Wszystkie komentarze
beza, ptysie i pączki - wciąż nie mogę wyjść z zaskoczenia...