Fino
Jacek Koprowski w Fino przygotował menu degustacyjne w dwóch wersjach: zwierzęcej i wegetariańskiej. W pierwszej opcji zjemy cienkie plastry tuńczyka i gęsi z majonezem sezamowym i ogórkiem piklowany z jałowcem, wątróbkę drobiową z wędzonymi rodzynkami, emulsją chlebową, jabłkiem i sosem kawowym, cebulowe consomme z piklowaną cebulą, serem brie, winogronami i orzechami włoskimi, pierś z kurczaka kukurydzianego ze skorzonerą w sosie homarowym i kalafiorem a na deser: ptyś z musem śliwkowy, lodami z palonym masłem, popcornem i glonami nori.
Z kolei wybierając opcję wegetariańską spróbujemy wędzonego tofu z pieconym burakiem i chipsem gryczanym, "tatar" z cukinii i boczniakiem puree z dyni i oliwą paprykową, consomme z topinamburu z wędzonymi rodzynkami, orzechami włoskimi i pieczarkami, seler gotowany w nori z kiszoną czerwoną kapustą i chipsami ziemniaczanymi, a na deser: ananas kompresowany w martini z sorbetem miętowym, musem z gorzkiej czekolady i chrupkiem miodowym.
Koszt: 119 zł/osoba, rezerwacja: https://finediningweek.pl/
Fino, Gdańsk, ul. Grząska 1
RENATA DĄBROWSKA
Wszystkie komentarze
Gdyby do każdego dania w degustacji zamówić stosowne wino, wodę i na koniec espresso to wyjdzie nie po 119 na twarz, a ze 250. Ale co najmniej dwóch miejsc warto spróbować.